Čega se igramo i što radimo kada smo zajedno?

Imam dijete od 4 godine koje se, naravno, voli igrati. Čega se igramo? Osjetila sam da možemo igrati jednostavnije društvene igre i počeli smo sa Čovječe, ne ljuti se! Imamo karte od Crnog Petra, ali s njima igramo memory. Posložimo ih okrenute i tražimo parove – mislim da bi se iznenadili koliko su klinci koncentrirani i pamte – probajte! Igramo skrivača i lovice.

Bojamo svim dostupnim bojama – drvenim bojicama, vodenim bojama, temperama… Radimo npr. pokuse sa sodom bikarbonom i octom  – zovemo ih vulkanskim pokusima. Tada smo znanstvenici koji moraju imati zaštitne naočale. Kupila sam prehrambene boje i set za pokuse u kojem je nekoliko epruveta, pipeta i čašica. Boje kapamo u čaše s vodom, miješamo ih žlicom, prenosimo pipetom.. Zabava je zagarantirana. Nedavno sam isprintala planete sunčevog sustava, pa smo ih bojali i pamtili. Sada, nakon bojanja ih još moramo izrezati i zalijepiti na zid.

Čitamo puno bajki – najčešće Disneyjeve klasike kao što su: Pinokio, Kralj lavova, 101 dalmtiner, Ljepotica i zvijer, Trnoružica… koje imamo doma. Obožava Gospođicu Neću od Sunčane Škrinjarić, a i super su nam sve priče od mlade autorice Jelene Pervan. Imao je i Einstein komantar na bajke i priče, on glasi: “Ako želite da vam djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još bajki”. Učlanili smo se u knjižnicu, pa kad nam se da, odemo da odabere neku priču. U knjižnici u dječjem odjelu ima igračaka, pa mu je i tamo zanimljivo.

Odlazak u knjižnicu je fora jer idemo pješke, prolazimo pored parka u kojem obavezno zastanemo, a dok šetamo stignemo baš lijepo popričati.  U šetnji puno pričamo o avionima. Vodimo razgovore o tome je li bliža Amerika ili Australija, Legoland u Danskoj ili Krk na kojem ljetujemo svake godine.

Osim bajki čitamo izdanja National Geographica o životinjama – lavovima, žabama, gepardima, dinosaurima… Proučavamo globus i kartu svijeta – Učimo kontinente i države, najviše zbog toga što tata puno putuje po cijelom svijetu, pa ga tako pratimo. Imamo karte sa zastavama svijeta koje sam precrtavala na papir, a on bi ih bojao.

Vikendi su uglavnom rezervirani za druženje s prijateljima. Volimo subote provoditi u prirodi, pa se trudimo što češće otići na neki izlet u planine. Makar bila i Glavica iznad nas s predivnim pogledom na velik dio grada.

Kada se ne igramo zajedno i kada je svatko u svom poslu ja većinom kuham, čistim ili pospremam, a on se igra. Autićima najčešće. Gleda i TV i odigra koju igricu na mobitelu. Jednom u tjedan dana ili kad nam padne na pamet organiziramo kino. Pustim mu dugometražni crtić, spečem kokice ili napravim hot god ili pizzu i gledamo Kralja lavova. Svaki put. Ovaj vikend imamo frendiće koji nam dolaze u kino, radit ćemo bruskete i nadam se da ćemo pogledati koji drugi crtić 😊.

Nisam spomenula vožnju romobilom i dodavanje loptom, ali o tom i ostalom nekom drugom prilikom.