Zdenka i njene vilinske lutke

Predstavljam vam Zdenku – majku dvojice znatiželjnih dječaka i prijateljicu kreativku koja je začetnica brenda Petroleo handmade. Osim lutki izrađuje retro kaširane balone, ruksake za djevojčice, kućni dekor, mobile i dekoraciju sezonske tematike.

Petroleo lutke ili baloni su neizostavni dio poklona za nove male prijatelje, a jedan balon posvećen mom sinu krasi naš dnevni boravak. Kao prijateljicu je mogu opisati kao veselu, pozitivnu, svestranu i nadasve kreativnu osobu koja voli obožava kuhati i razgovarati.

Kratko o nastajanju

Petroleo handmade lutke nastale su kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u izradi rukotvorina, a priča  se ozbiljno počela razvijati 2012. godine. Uz grafički dizajn, cvjećarstvo, krajobraznu arhitekturu i krojenje tekstila, Zdenka je pronašla kanal za opuštanje i stvaranje mikropriče o lutkama i dekoracijama, koji ju prati od malih nogu. Zbog svoje specifičnosti izrade niti jedna lutka nije identična – savršene su u svojoj nesavršenosti.

U svaku lutku utkano je najmanje 5 sati ručnog rada

„Za mene izrada lutke nije samo krojenje, šivanje, vezenje i apliciranje dodataka već i proces unutarnjeg stvaranja. Finaliziranje lutki nije gotovo dok i ona i ja nismo potpuno zadovoljne pa tako imam na desetke njih koje me gledaju s police i čekaju završetak. Izrada ponekad traje danima, stoga uz neke modele koji se naizgled ponavljaju niti jedna lutka nije ista. U svaku je utkano mnogo strpljenja i ljubavi. Osim odmah dostupnih lutki, lutke izrađujem i po želji, no za njih je potrebno 3 do 6 tjedana.

Materijale pomno biram ovisno o raspoloženju i inspiraciji, većinom su to materijali ugodni na dodir – til, baršun, svila ili pamuk koji kod djece potiču finu taktilnu senzoriku.

Trudeći se pratiti trendove u dizajnu čarobnog dječjeg svijeta, želja mi je stvoriti malu zajednicu zadovoljnih korisnika kojima će moja lutka postati dio u škrinjici uspomena.“ kaže Zdenka.

Karakteristike lutki

Petroleo lutke su osmišljene i ručno izrađene u Hrvatskoj. Izrađuju se u dvije dužine -45cm i 15cm, a tijelo je  izrađeno od prirodnog pamuka i punjeno je antialergijskim materijalom. Lice i kosa ručno su vezene. Odjeća i delikatni detalji se ne skidaju –  perle, mašnice, satenske trakice ili ukrasne krune, stoga su lutke namijenjene za igru djece iznad 3 godine ili u dekorativne svrhe. Lutke dolaze u jedinstvenoj okrugloj ambalaži koja se može postaviiti na zid i služiti kao polica za lutku. Svaka lutka se može personalizirati dodatkom imena na odjeću. Lutke su perive na programu ručnog pranja.

Zdenka aktivno sudjeluje na sajmovima i prodaje svoje lutke u suvenirnicama. Petroleo handmade možete pronaći na društvenim mrežama Instragam i Facebook ili na mailu [email protected].