Zabava za vrijeme vožnje

Svaka duža vožnja, nakon što se ukrcamo u auto i zavežemo, započinje pitanjem našem dječaku u sjedalici: ‘Jesmo li spremni kapetane?, Jesmo li na broju?’. Obično smo svi na broju i spremni.

Od zabava u autu imamo nekoliko CDa s dječjim pjesmicama, audio priče i Youtube playliste. Audio priče su odlične, neke traju i do 45 minuta, a ako je dug put neke znamo i poslušati dva puta. Kombiniramo pjesmice, audio priče, tišinu i razgovor.

Duža vožnja je super trenutak za priču s djetetom. Za upoznavanje, objašnjavanje i slušanje. Kada imate priliku razgovarati s djecom, a da sjede mirno i slušaju? Putovanje je idealno vrijeme za razgovor.

Osim ozbiljnijih tema pričamo o tome što vidimo. Komentiramo prirodu (planine, šume, more..), brojimo tunele, jedva čekamo četvrtu ili petu benzinsku da malo stanemo. Stajemo po potrebi i zadržimo se koliko nam je zabavno. Nekada po pola sata, nekada samo da natankamo i protegnemo noge. Iako neki preferiraju odvaliti put od 2 ili 3 (ili više) sata u komadu, osobno sam pobornik zaustavljanja u toku putovanja. Putujemo sa psom pa i njemu treba dati vode.

Nabrajamo članove obitelji, tumačimo obiteljsko stablo, planiramo što ćemo raditi kad dođemo gdje smo krenuli. Ako idemo na more, pričamo o kupanju, ribicama koje ćemo loviti, rakovima koje ćemo vidjeti, sladoledima koje ćemo jesti, kako ćemo tražiti trampoline, parkove ili lunaparke. Često idemo u Dalmaciju, pa putem jedva čekamo i vjetrenjače. Ako eventualno putujemo na otok, odlično – još jedna tema za razgovor.

Upozoravamo na požare i objašanjavamo kako nastanu. Kako postoje avioni, zvani kanaderi koji uzimaju morsku vodu, prelijeću požar i gase ga. Priče o ekologiji su isto super, o tome da ne bacamo smeće po plaži i u more.

Sitne grickalice i voće su neizostavni dio svakog malo dužeg putovanja. Uvijek se izgubi bar pola sata na sendviče, ili neki brzi obrok iz zdjelice – grickanje fora narezanog voća.

I da, uvijek računam na spavanac.

Bez obzira na dužinu puta, većina vožnji nam prođe brzo i zabavno. To želim i vama – sretne i zabavne vožnje!